lördag 21 mars 2009

Sandviken - staden utan slogan

Helgen den 13-15/3 spenderade undertecknad i en trevlig liten stad 496 km från Göteborg, vilket föranleder denna veckas Fokus på...




Värt att veta om Sandviken:

  • Sandvikens kommun omfattar ett stort stycke av Gästrikland, från Kungsberg i norr till Gysinge i söder. 1971 sammanfördes de tidigare landskommunerna Järbo, Ovansjö, Årsunda, Österfärnebo, Storviks köping samt Sandvikens stad till en enda kommun - Sandviken. Gemensamt för hela området har bl a varit järnets ekonomiska betydelse.
  • Kommunens yta uppgår till 1 165 km².
  • Läge: Longitud 60° 37 min N Latitud 16° 47 min Ö
  • Centralorten i Sandvikens kommun är inte helt otippat Sandviken.
  • Folkmängden i Sandvikens kommun den 31 december 2008 var 36 879, vilket innebar en ökning med 257 personer. Några röster från nyinflyttade vittnar om att Sandviken är en ”trevlig stad med bra bandy”, har ”vettiga huspriser” och ”roliga aktiviteter för barn”.
  • Sandviken växte upp kring Sandvikens Jernverk, skapat av den s.k. ”Konsuln” eller Göran Fredrik Göransson (mycket Göran för pengarna). Förebilden till Sandviken sägs ha varit staden Chicago, Illinois, som Göran Fredrik Göransson blivit rätt impad av under sitt besök där år 1838. Marken där Sandviken är anlagt tillhörde Göranssons bruk i Högbo. Göransson var för övrigt den förste i Sverige som använde sig av den s.k. Bessemermetoden, som ska vara en fiffig metod för stålframställning.
  • Sandviken har danska Nakskov, finska Varkaus, norska Rjukan och estniska Rakvere som vänorter (kanske något för nästa Fokus på…?)
  • Sandviken saknar slogan, till skillnad från många andra svenska städer.
  • Ralph Erskine heter den arkitekt som designat flertalet byggnader i Sandviken. Enligt delar av lokalbefolkningen handlar det om ganska fula, plastiga historier. Samme man har också skapat ”Läppstiftet” i Göteborg.
  • Apropå byggnader så finns många gamla bruksbostäder kvar i Sandviken, med sina karaktäristiska gula fasader och röda fönster och knutar.

  • Kända personer som har sitt ursprung i eller anknytning till Sandviken är exempelvis Tomas Ledin, Totta Näslund, melodifestivalvinnaren Malena Ernman och skidåkaren Emil Jönsson . Tomas Ledin släppte för övrigt under januari i år sin låt ”Håll ut” gratis på www.tomasledin.com. Generöst.
  • Apropå kända personer så var Geena Davis som tonåring utbytesstudent i Sandviken och gick på Hammargymnasiet. Hon bodde under denna tid hemma hos Rune och Karin Sundelius. Geena Davis lovade att bjuda över paret Sundelius till Los Angeles ifall hon skulle bli en filmstjärna, men några

    flygbiljetter har hon ännu inte lyckats hosta fram. Inte generöst.
  • Filmen Främlingen från skyn, med Gösta Prüzelius aka Reidar Dahlén från Rederiet, i rollen som nygifte herr Hagström, spelades bland annat in på Sandvikens Jernverk 1955.

Vad kan man då sysselsätta sig med i Sandviken? Här kommer några axplock på trevliga ställen att besöka:

  • Ovan nämnda Högbo Bruk med många gamla byggnader från brukets storhetstid. Här kan man bland annat skåda en gammal s.k. Bessemerkonverter. Vid Högbo Bruk kan man också besöka Björk

    & Berries DoftDesignCenter som är en trevlig utställning om parfymframställning.
  • Parkbadet och Café Doppet. (Observera att simdynor ej finns för utlåning, däremot kan man köpa armkuddar i receptionen).
  • Lillpuben – klassisk, sunkig pub i centrala stan. Frågan är hur bra verksamheten går? Inte utan att man börjar fundera, då puben enligt annons på Blocket är till salu. För 395.000 kronor blir Lillpuben din!
  • Sandviken Bingo – pengarna direkt i handen! Chans till 15.000 kronor varje vardag och på söndagar. Plats: Köpmangatan 17, bredvid Systembolaget.

På gång i Sandviken:

  • För det lite äldre gardet erbjuds Seniorbio! Den 8 april visas Arn. Biljettpriset är 50kr och då ingår även kaffe med en liten kaka.
  • På Barn- och Familjemusikfestivalen den 28 juni gästas Högbo Bruk av 2008 års vinnare av Idol, Kevin Borg.
  • I maj 2009 invigs nya arenan Göransson Arena, som blir en enorm inomhusarena med plats för 9000 personer och en isyta på 67x111 meter, vilket motsvarar 4 ishockeyplaner.

Som ni ser finns det något för alla i denna stad. Så, gott folk: när tänker ni åka till Sandviken? Och, viktigast av allt, vilken slogan tycker ni att Sandviken borde ha?

måndag 2 mars 2009

Tanzania revisited

Uppföljning från gårdagens planlösa inlägg om Tanzania. Är inne och kollar lite flygstolar för skojs skull och det verkar dessvärre rätt dyrt och lite krångligt att ta sig dit. 2 byten och 8000 kronor per huvud verkar det kosta, i alla fall hos Mr Jet. Och Mr Jet, han brukar veta vad han talar om. Tydligen flyger man via Nairobi - och dit borde det väl finnas billigare flyg än så - eller vad säger Kenya-experten Thomas?

Precis som för Indien verkar svensk höst och vinter vara bästa tiden att åka om man vill undvika regnet, lite beroende på vart man är i landet. Det är ju safari som är den stora turistprylen där och det skulle ju vara grymt givetvis - men frågan är om inte en slumpmässig tur på landsbygden kan vara minst lika kul. Människorna i G-P:s reportage verkar balansera på en knivsudd, mittemellan desperation och frihet. De trillar nog över i desperation rätt mycket, särskilt när det är torka. Själv gillar jag frihet.

Blir ni sugna på att resa dit?

söndag 1 mars 2009

Zan + Tan = Tanzan

Mycket kort inlägg från en trött men resesugen hjärna. Läste ni artikeln om Tanzania i G-P idag? Om inte, så gör det omedelbart. Väldigt välskriven, väldigt intressant, väldigt fina bilder. Tanzania består egentlgien av två forna stater, Tanganyika och Zanzibar som tillsammans bildade en union i mitten av 60-talet. Landet hade en och samma president under mer än 20 år, en president som hade som mål att ena alla folkgrupper i landet. Det lyckades han förträffligt med, det är ett politiskt stabilt land. Vad han missade var den ekonomiska utvecklingen. Det är därför ett oerhört fattigt land, men utan större slitningar folkgrupper emellan.

Sverige har genom åren bombarderat Tanzania med bidragspengar, mest för att landet var socialistiskt under en massa år. Frågan är hur mycket av den pengarna som verkligen nått sin rätta destination. Bara 2 procent av folket på landsbygden har elektricitet till exempel.

Resten får ni läsa själva. Undrar just hur man tar sig dit på ett enkelt sätt.