lördag 18 april 2009

Indien

Fokus på valet i Indien

Den 16 april inleddes valet i världens största demokrati!? Fast det där med demokrati kan ju alltid diskuteras… Nåväl, 714 miljoner indier är röstberättigade och ska tillsammans rösta fram 543 parlamentsledamöter (det finns faktiskt 545 platser, men två är reserverade åt anglo-indiska ledamöter och kan röstas fram av presidenten). Inte helt otippat tar ett sådant omfattande val tid och i dagsläget är preliminärt datum för röstresultat den 16 maj.

Indiens parlament kallas Sansad och består av presidenten (som för tillfället är en kvinna vid namn Smt. Pratibha Devisingh Patil – va nu 17 Smt står för?) samt två kammare: Rajya Sabha (överhuset) och Lok Sabha (underhuset). Det är till Lok Sabha som folket röstar var 5e år. Rajya Sabha i sin tur består av representanter från de olika delstaterna/regionerna och är ett indirekt folkvalt organ, men har tyvärr inte blivit speciellt klok över hur dessa val sker.

Kampen om makten står framförallt mellan det största partiet INC, Indian National Congress, eller på svenska, Kongresspartiet, som innehar makten sedan 2004 och det näst största partiet BJP, Bharatiya Janata Party, ett hindunationalistiskt parti som senast innehade makten under perioden 1998-2004. Men det finns även en rädsla bland ”marknadsvänner” att valet ska vinnas av så kallade ”Third front”, en koalition av vänstertrogna kommunister och små regionala partier.

I de få svenska medier som rapporterar om valet finns det föga matnyttigt att läsa om, men lyfter man blicken bortom Sveriges mediegränser så ljusnar det lite. I indiska tidningar och bloggar debatteras det flitig om det pågående valet och jag förstår det som att det är ett väldigt viktigt val som landet står inför. Det finns ett utbrett missnöje mot den sittande regeringen. Framförallt riktas skarp kritik mot hur regeringen hanterar säkerhetsläget i Indien, innefattande framförallt Kashmir-Pakistan-frågan men också terrordådet i Bombay den 26 november förra året. Likaså har rådande finanskris gjort människor arbetslösa också i Indien, vilket skapar stort missnöje, även om Indien tydligen inte anses lika drabbat av krisen som andra delar av världen.

Men i skrivandets stund verkar det även som att ett orosmoln på himlen är maoiströrelsen, som kämpar å fattiga bönders vägnar, bland annat genom att hota valdeltagare med att hugga händerna av dem om de röstar. Tydligen har denna rörelse både i dagsläget och tidigare gjort sig skyldiga till omfattande attacker på civilbefolkningen. För att förhindra fler attacker har man därför placerat ut någonstans mellan 2-10 miljoner extra säkerhetsvakter (siffrorna varierar) kring vallokalerna. Hm…här får jag faktiskt lite huvudbry, har researchat lite om denna rörelse och hittar spår av den såväl i Peru som Nepal. Det är en rörelse med rötterna i Maos Kina, marxistiska inslag såklart, men fattar faktiskt inte grejen med att de härjar i Indien, hittar liksom ingen klockren koppling. Okej att Nepal ligger ett stenkast bort, men ändå… Tobbe, Ida, Thomas…någon idé??

Slutligen ett litet tankeexperiment: Ett puttrande missnöje i Indien, som för övrigt är ett av världens mest terrordrabbade land + Pakistan som granne i nordväst + Afghanistan som angränsande granne i norr + Nepal i nordöst + Bangladesh och Burma i öst + Sri Lanka i söder = ???

Ja, det krävs faktiskt inte en pessimist för att konstatera att det måste vara svårt att upprätthålla vad som ändå brukar ses som världens största demokrati.