måndag 19 januari 2009

...Belgien

Om tre veckor bär det för min del av till Belgien och mer specifikt Bryssel. Så vad vet jag då om detta land? Väldigt lite inser jag. Det tillhör Europa (vilket ju är en väldans tur att jag vet…), Bryssel figurerar som huvudstad, landet torde vara en hel del mindre till ytan än Sverige, det gränsar till…hm…Luxemburg, Nederländerna, Tyskland (kanske…hjälp någon?), jag vill ha det till en monarki, EU styrs mer eller mindre därifrån (även Luxemburg och Strasbourg är med i leken), man snackar en hel del franska där (känns så där bra att jag valde tyska på gymnasiet…bonjour…das europaaa parliamente..danke…spännande), har ibland funderat på om Bryssel har något med brysselkålen att göra eller om det bara är en dålig skröna. Med dessa omfattande baskunskaper tänkte jag därför att det nog är idé att fördjupa sig lite, så den som vill är inbjuden till en faktaspäckad läsupplevelse!

- Belgien består av tre regioner; Flandern i norr, Vallonien i söder och Bryssel någonstans där mittemellan.
- Förutom gräns mot Nederländerna, Luxemburg och Tyskland insåg jag att landet ju också har gräns mot Frankrike i söder och även innehar kust mot Nordsjön.
- Franska är inte ensamt det officiella språket utan såklart också nederländska (flamländska den som vill) samt tyska.
- Siffrorna varierar men mellan 75-80 % är katoliker, protestanter och övriga 20-25 %.
- Nu är det bekräftat, Belgien är en monarki, Kung Albert II är den lycklige innehavaren av tronen.
- Kung Albert verkar för övrigt inte vara en alltför älskvärd prick, enligt mycket tillförlitliga aftonbladetkällor har han vid ett flertal tillfällen anklagats för att vara pedofil, då han i sin ungdom deltog på sexpartyn som slutade i orgier med barn.
- Landets premiärminister är för den som inte har koll kristdemokraten Herman Van Rompuy. Han är färsk på posten då han tillträdde 30 december 2008. Hans tillträde skedde efter att förre premiärministern tillsammans med hela regeringen kastade in handduken till följd av en skandal, som stavas regeringen försökte påverka utgången i en bankkonkurs. Finanskrisen någon?!
- I landet huserar dryga 10 miljoner invånare på en yta av strax över 30 000 kvkm. Tål att jämföras med Sveriges dryga 9 miljoner invånare på knappa 450 000 kvkm!
- Sverige har goda handelsförbindelser med landet, som sträcker sig tillbaka ända till 800-talet då våra kära vikingar nådde Belgien. Kanske var det inte så hjärtligt just då eftersom vikingarna är kända för sina grymma erövringståg men från och med Hansaförbundets framväxt under medeltiden tinade relationen upp.
- Skall enligt uppgifter finnas ca 300 svenskrelaterade företag i Belgien där Atlas Copco (som för övrigt tillverkar tryckluftsutrustning, generatorer och annat smått och gott) i Antwerpen tydligen är allra störst.
- Ca 7000 svenskar bor i dagsläget i Belgien.
- Jobbmöjligheterna för svenska lärare är goda, den skandinaviska skolan Waterloo strax söder om Bryssel rekryterar kontinuerligt idrotts- samt geografilärare.
- NATO har lite otippat sitt huvudkontor i Bryssel. (Okej, kanske inte helt otippat då ju Belgien var ett av grundarländerna, men ändå).
- Eftersom jag (till mitt stora förtret) har en del kunskapsluckor inom ämnet historia kan jag inte närmare återge alltför mycket av landets många formativa skeenden. Jag försökte verkligen, började googla på Ceasars galliska krig, keltisk, habsburgska huset, klerikal osv. men blev mest irriterad.
- Kan i alla fall säga så mycket som att Belgien kring 50-talet f.Kr invaderades av romarna och att landet från 1700-talet i tur och ordning varit i händerna på Österrike, Frankrike och Nederländerna, men lyckades bli självständigt år 1830.
- Lärde mig också att namnet Belgien härstammar från belgerna, som tydligen är en keltisk folkstam.
- Enligt svenska ambassaden har fågelinfluensan ännu inte nått Belgien, vilket ju känns betryggande.
- Den kanske mest kände belgaren för oss svenskar är nog Tintins skapare Georges Rémi (Hergé).
- Så till mysteriet med brysselkålen. Det var visst ingen skröna. Brysselkålen, som är den yngsta av våra kända kålsorter, anses härröra från Bryssel där den uppkom genom förädling på 1500-talet. No shit!
- Fenomenalt otippat, för att inte säga helt jäkla otroligt, så ska slutligen också meddelas att signaturrätten så att säga för Belgien tydligen är musslor med pommes frites. Give me a break, kan den kombinationen ens vara laglig?

Så långt om Belgien alltså, nu återstår för mig att spana in Bryssel mer i detalj och undersöka den politiska strukturen inom EU. Tvivlar på att jag finner något av värde att publicera i bloggen, men man vet ju aldrig. Europaparlamentet kanske är ett sexigare resmål än vad man kan tro, men som sagt det återstår att se.

1 kommentar:

  1. Fantastisk läsning! Verkar vara ett sanslöst trångbebott land. Jag har varit där en gång för länge sedan, i en stad som hade spetsvirkat tyg som sin specialitet. Brügge kan det ha varit.

    Vem gör nästa "Fokus på..."?

    Tob

    SvaraRadera